Slaaphouding in de ouderenzorg
Met een betere slaaphouding kyfose (kromme rug) verbeteren
Een kromme rug (kyfose) geeft vaak nekpijn en het maakt het moeilijk om een goede zithouding te vinden. Daar komt nog bij dat de kans op vallen groter is bij mensen met een kyfose.
Een kromme rug is goed te behandelen, ook als u al wat ouder bent en zelfs voor mensen ouder dan 80 of 90 jaar. Het hoeft natuurlijk niet, maar het kan wel iets opleveren.
Kans op vallen is groter bij mensen met een kyfose.
Bij mensen met een kyfose zien we vaak dat ze alleen op de zijde slapen. Of alleen op één zijde of op beide zijden. Wanneer iemand op z’n zijde slaapt, kruipt hij of zij altijd wat in elkaar. En zo slaapt iemand de hele nacht met een ronde rug. De zithouding overdag is ook met een ronde rug en zo is de rug 24 uur per dag rond. En dan passen de rugspieren en de wervels zich aan deze kromme stand aan.
Dit hoeft echter niet zo te blijven. Door veranderingen aan te brengen in de slaaphouding kan de kyfose afnemen. En daarmee neemt ook de kans op vallen af en is er sprake van minder nekpijn en is het makkelijker om een prettige zithouding te vinden.
De uitdaging zit in het weer leren op de rug te liggen en vervolgens ook te slapen op de rug. Bij het liggen op de rug strekt de romp en kunnen de spieren zich weer aanpassen aan de rechtere rug. Dat gaat niet vanzelf en meestal ook niet makkelijk. Daar heeft u hulp en begeleiding bij nodig. Start Ergotherapie heeft veel ervaring met het veranderen van lig- en slaaphoudingen, ook met kyfose. Zo nodig kijken we naar een geschikte ondersteuning van uw slaaphouding.
Bent u benieuwd of uw kyfose ook af kan nemen? Neem dan contact op voor een kennismakingsgesprek.