Jongeren en volwassenen met een ernstige meervoudige beperking (EMB)


Ouders van een kind met een ernstige meervoudige beperking hebben regelmatig te maken met problemen op gebied van zit- en/of lighouding. Meestal omdat de vergroeiingen toenemen. Een scoliose en/of contracturen in armen en benen, kunnen de zit- en lighouding flink belemmeren. Herkent u dit?
 
Een goede zit- en lighouding zijn belangrijk voor het deelnemen aan activiteiten en helpt uw kind om zich goed te voelen.Zitten en liggen zou vanzelf moeten gaan, zodat er tijd en ruimte overblijft voor leuke dingen. Helaas gaat dit niet altijd vanzelf.
 
Zitten en liggen zou vanzelf moeten gaan, zodat er tijd en ruimte overblijft voor leuke dingen.
 
De problemen met zitten en liggen bij kinderen met EMB hebben te maken met de houding waarin ze slapen. Normaal gesproken draaien wij ’s nachts in onze slaap, we veranderen tussen de 20 en 80 keer per nacht van houding. Hierdoor blijven we symmetrisch en soepel. Kinderen met een ernstige meervoudige beperking liggen vaak in 1 houding, waardoor hun lichaam zich vormt naar die houding. Die slaaphouding zien we dan vervolgens ook terug in de zithouding. Door de slaaphouding te veranderen en de juiste ondersteuning toe te passen, lukt het om scolioses en andere contracturen te verminderen en wordt zitten en liggen weer makkelijker. 
 
Dat gaat natuurlijk niet van de ene op de andere dag, maar stap voor stap en rekening houdend met de mogelijkheden van ouders en/of verzorgers en natuurlijk van het kind zelf. Wilt u ook kijken wat de mogelijkheden voor uw kind zijn? Tijdens een gratis kennismakingsgesprek kunnen we kijken wat Start Ergotherapie voor u kan betekenen.